Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
16.06.2018 23:38 - Памуклийка-билка на младостта.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11838 Коментари: 5 Гласове:
15

Последна промяна: 16.06.2018 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През месец май посетих с две приятелки фестивала на Зелениката, който се провежда в Странджа всяка пролет през май. Освен красивите зеленики там видяхме и красивата Памуклийка (cistus incanus). Наричат я още скална роза.

За тази билка има много информация в нета и всеки, който се поразрови може да разбере, как в Гърция се е използвала много в миналото, пък и сега, как там тя е нещо като кока колата за американците.  И още, че памуклийката се среща от 400 г. пр.н.е. в Северна Африка и страните от Средния изток, намира се в голяма част от Средиземноморието и е често срещано в Гърция. Памуклийката е многогодишен храст, който расте на групи в сухи и неплодородни почви, в полупланинските и планински райони на Средиземноморието.Ще разберете също, че немската фирма LR предлага страхотен чай от нея, екстракти в капсули и спрей на солени цени и че е половината свят е луднал по тях. Е, то и аз си имам такъв чай в лъскава опаковка, подарък от снахата и големия син. 

Доскоро си мислех, че тази билка не расте у нас, но откакто съм в билкарска група във фейса разбрах, че съм се заблудила от такива публикации. Много хора от групата ни я снимаха и показваха как изглежда. Оказа се, че я има в няколко наши планини.
Ако не посетите Странджа, няма как да научите, че там е истинкият дом на памуклийката, има огромни поляни, покрити от нейните красиви и ароматни цветове. Ще Ви разкажат местните хора как си слагат от нейните цветове във виното си и то става като елексир за младост. Направих няколко снимки на това красиво цвете с невероятни лечебни свойства.

image

памуклийка (cistus incanus)
Цъфти в розови или розово-лилави цветове, през периода от май до септември месец. Цветната чашка е с големина около 5 см в диаметър, със смачкани като хартиена салфетка венчелистчета.   Намерих следната информация за тази билка : Cistus Incanus съдържа ценни за организма вещества, тъй като в днешно време е почти невъзможно да се приемат храни с висока хранителна стойност. Такива вещества са ценните полифеноли. Полифенолите са растителни вещества с антиоксидантни свойства и важно предпазващо действие за човешкото здраве. Проучвания са показали, че повишават доброто функциониране на организма и удължават средната продължителност на живота. Полифенолите спират и ограничават окисляването на липидите в кръвта, повишават нивата на „добрия” холестерол HDL и намаляват нивата на липо-протеина LDL или „лошия” холестерол, който подпомага образуването на атеросклеротична плака, която причинява коронарната болест. Благодарение на противовъзпалителното си действие, те намаляват вероятността от образуване на тромби. Също така, имат способността да унищожават свободните радикали, които причиняват окисляване в организма и представляват основен фактор при преждевременното остаряване на кожата. Ограничаването на негативните резултати от окисляването при тъканите спомага и за превенция на рак. Ако заедно с горното вземем предвид, че памуклийката е растението с най-високо съдържание на полифеноли в Европа, можем да разберем по-добре благоприятните свойства на Cistus incanus.  

image

памуклийка (cistus incanus)
Свойства на памуклийката: антиканцерогенно; силно антиоксидантно; противовирусно; противобактериално; противогъбично; имуностимулиращо; детоксикиращо; отхрачващо;
забавя стареенето; защитава лигавиците; стабилизира кръвообращението; увеличава плътността на костите.

image

памуклийка (cistus incanus)

Състояния и заболявани, при които се прилага скална роза: болки в гърлото и ушите; акне; вирусни инфекции; разстройства на стомашно-чревния тракт; заболявания на кожата и лигавиците, кожни раздразнения; рани с цел кръвоспиране; невродермит;микози; гингивит; кариеси; пародонтоза; цистит; херпеси; брадавици; като репелент срещу кърлежи.
  image

памуклийка (cistus incanus)
Установено е, че билкови продукти от Cistus incanus инхибират причинителя на HIV инфекциите при ин витро изследвания. Екстракт от растението съдържа множество антивирусни фактори, които определят трудното развитие на резистентност от страна на вируса към билката. Поява на такава може да се установи 24 седмици след постоянно третиране на вируса с екстракт от памуклийка. С него са тертирани и вирусите Ебола и Мaрбург, като е установена антивирусна активност на Cistus incanus. Това изследване доказва, че екстракти от скална роза са активни и срещу новопоявили се вирусни причинители, които развиват животозастрашаващи заболявания при хора и животни.

 image

памуклийка (cistus incanus)
Начин на употреба цистус инканус:
запарка - една чаена лъжичка билка се залива с 250 милилитра вряла вода. Запарва се за 7-8 минути под капак. Прецежда се и се изпива за деня на малки глътки. Препоръчителната дневна доза на чая е до 3 чаши, а с цел превенция по 1 чаша на ден.
отвара - 10 грама билка се добавят към 200 или 220 милилитра вода. Варят се 5 минути. Получената отвара се остава за 20 минути да се охлади и се прецежда. Тя е предназначена за уптреба предимно при тежки и хронични заболявания. Вътрешно се приема в количества от по 100 милилитра, 3-4 пъти на ден. Външно може да се прилага под формата на компреси, за миене и изплакване, за клизми (в количества от 150 до 200 милилитра).

 
image

памуклийка (cistus incanus)
Употребата на чая е безопасна, без предозиране и несъпроводена с поява на странични ефекти. Може да се подслади с мед или стевия, като вкусът му се подобрява и с добавянето на лимон към него. Може да го охладите с кубчета лед, а доовкусите с листа от мента.


image

памуклийка (cistus incanus)
Тук снимам памуклийката в местността Водиците, намираща се на 2 км. от гр.М.Търново, където се провеждаше фестивала на Зелениката.

Чаят от памуклийка е с доказана ефективност в случай на инфекции  в клинични проучвания. Изключително богат е на полифеноли, поради което ефективно елиминира вирусни причинители. Премахва първите симптоми на възпаление на горните дихателни пътища. Използвайте го при появата на първи признаци на грип и настинка - резултатът е осезаем;
антипролиферативните и цитотоксичните му свойства, облекчават състояние на увеличена простата при възрастни пациенти;
действа детоксикиращо на организма, включително и при поразяването му от тежки метали. Препоръчва се за прием от пушачи; cistus incanus се предписва при пърхот, псориазис, акне, екзема, пролиферация на кандида албиканс, хронични и повтарящи инфекция на синусите, различни микози на кожата и ноктите, инфекции, причинени от Staphylococcus аureus, херпес вирус, Helicobacter pylori инфекции и други състояния, причинени от пролиферация на нежелани вируси, бактерии и гъбички в организма. Помага и при невъзможност за провеждане на лечение с антибиотици. Оказва антиалергични ефекти;


image

памуклийка (cistus incanus)
Тук сме на пътеката на зелениките около с. Сливарово и снимаме памуклийки и тамянки.

Чаят от памуклийка помага за предотвратяване на исхемична болест на сърцето, развитие на емболия и образуване на кръвни съсиреци; има подмладяващо, противовъзпалително и стимулиращо жизнеността организма действие;
оказва патогенно въздействие и върху причинителя на Лаймската болест;
използва се и при домашните любимци, като ги предпазва от бълхи и кърлежи;
екстракт от памуклийка успешно се употребява за изплакване на устната кухина и поддържане на устната хигиена вместо популярните води за уста, които съдържат в по-големи или по-малки количества вредни вещества; няколко седмичното пиене на чай от скална роза осигурява значително намаляне миризмата на пот; всички положителни ефекти от употребата на чай от цистус инканус се появяват при редовна употреба в продължение на седмици, най-малко месец, а не прием на единични дози от време на време.
 

image

памуклийка (cistus incanus)
Екстрактът от цистус инканус притежава и изявена способност да неутрализира свободните радикали и да предпазва организма от оксидативен стрес, поява на раково заболяване и стареене. Успешно защитава клетките от вредители като тютюн, лекарства, алкохол, стрес, прекомерно физическо натоварване. Чаят от растението протектира сърцето и кръвоносната система. Полифенолите повлияват положително нивата на холестерол, предотвратяват стесняването на кръвоносни съдове и високото кръвно налягане, като така намаляват риска от образуване на съсиреци и тромби, предпазват от развитието на ракови заболявания и в същото време благоприятства терапията при установени такива.

Още за Памуклийка, цистус инканус, скална роза, лавдан (Cistus incanus) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83%D1%81-%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%83%D1%81-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%BD

image

памуклийка (cistus incanus)

Екстракт от памуклийка можете да си направите сами, като напълните един буркан със цветове и листа от памуклийка и го залеете със медицинки спирт 70%, или хубава домашна ракия, може и водка. Слага се на тъмно и хладно място и след месец се прецежда.  Пие се по 20 капки от екстракта, разстворени в малко вода, два -три пъти дневно. Точната доза може да определите с радиестезично махало, както и това, дали тази билка е подходяща за Вас.

image

памуклийка (cistus incanus)

И две снимки на памуклийка в близък план от моята приятелка Иванка Трънкарова. с която бях там:
image

image




Гласувай:
15



1. stela50 - Поздрави, мила Пролет !
17.06.2018 21:22
С интерес прочетох за тази непозната за мен билка.
Поднесеният материал е като малък справочник с богата
изключително полезна информация и чудесни снимки...
Благодарности !
цитирай
2. kasnaprolet9999 - С интерес прочетох за тази непоз...
17.06.2018 23:03
stela50 написа:
С интерес прочетох за тази непозната за мен билка.
Поднесеният материал е като малък справочник с богата
изключително полезна информация и чудесни снимки...
Благодарности !


И за мен бе доскоро непозната, виждах я само на снимки, но друго си я да я видиш на живо.Високоенергийна билка е, почувствах вибрациите й, както и тези на много други интересни растения в Странджа.Бях много щастлива там, нещо много магнетично има в този край, трудно обяснимо като любовта.Трябва само да го усетиш, а то става когато се потопиш в тези вековни гори, където се чувстваш като малка частица от природата. Поздрави!!
цитирай
3. ikra - Благодаря за приятната информация!
18.06.2018 19:40
Винаги представяте материалите си много приятно за четене!
Мисля, но не съм сигурен, че тази билка я има и при нас (в Родопите). Не съм знаел за чудните й свойства...
Приятни летни дни :)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Винаги представяте материалите си ...
18.06.2018 20:44
ikra написа:
Винаги представяте материалите си много приятно за четене!
Мисля, но не съм сигурен, че тази билка я има и при нас (в Родопите). Не съм знаел за чудните й свойства...
Приятни летни дни :)

Възможно е, аз не съм я виждала в Макоцево, което се намира межди Стара планина и средна гора, може и да съм я пропуснала, ще се оглеждам вече и за нея.
цитирай
5. daherb77 - здравейте, благодаря много за м...
31.01.2020 09:00
здравейте, благодаря много за материала, който сте публикували, доста подробно и полезно. запознах се със Cistus incanus преди няколко месеца от работата на др Kлингхардт и една от компаниите му KiScience. Поръчвах няколко пъти чая (на доста солена цена) и всичко които го пиха се повлияха доста добре. Вярвам в качествата на тази билка, и доста се зарадвах като разбрах че расте и у нас. Интересно ми е обаче как мога да се сдобия с нея? След като прочетох поста ви, търсих из билковите аптеки, но без резултат. Не намирам и нищо онлайн. Някой има ли идея от къде може да се купи българска Памуклийка от Странджа?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15318354
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031