Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2007 16:56 - Costa del Sol- Транспорт
Автор: voinyt Категория: Туризъм   
Прочетен: 6019 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 02.12.2007 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Днес реших да попиша малко относно транспорта между градовете по брега, за който стана дума за малко в предният ми пост.
   Основният транспорт по целият бряг са автобусите. За съжаление нямам подготвен снимков материал, така че този път- почти без снимки. Тук автобусите са много добре поддържани, като всеки по правилно има климатик. Няма изключения нито в градският, нито в междуградският транспорт. Автобусите са чисти, следват разписанието си- което все пак зависи и от трафика, да не забравяме. Никой шофьор не надува музиката за да досажда на возещите се. Е всеки си слуша радио, вярно, но пуснато тихо, така че да не пречи.  
   Друго, правещо впечатление в градският транспорт са камерите- всеки автобус има инсталирани такива с видимост от 360 градуса, като при шофьора има малък екран, на който може да следи какво става в автобуса. Естествено, като казвам, че автобусите са чисти говоря по принцип- испанците си падат мърлячи и си цапан, разликата е там, че се почистват редовно и не миришат. Във всеки автобус- от градският транспорт, което включва между другто и автобусите по линията Малага- Фуенхирола- има поставени безплатни вестници. В Малага има 4/5 такива вестника между другото. Последният път, когато използвах градски транспорт в Малага, цената на билетчето беше 90 цента. Качването в автобуса става ЗАДЪЛЖИТЕЛНО през предната врата, слизането през задните. Шофьорите разполагат с касови апарати и издават билетчетата. Има възможност да се пътува и с карта, при което цената на отделен билет естествено пада. Карта за целият месец и цялата градска мрежа струва 30 евро. Освен това шофьорите са задължени да карат с униформа- риза и вратовръзка, изключения няма. 
   Автобусите не спират на всяка спирка. Спират само ако има хора на нея и някой сигнализира, че иска да се качи, или ако някой возещ се иска да слезне на съответната, натискайки бутон. Това важи както за градският транспорт на Малага, така и за линиите обслужващи трасето Малага- Фуенхирола. При тези линии цената на билетчето се определя на етапи. Цялото разстояние е разделено на 3 или 4 етапа, не се сещам в момента, цената на билетчето зависи от това през колко от тези етапи ще преминете, като най- дългият е около 2,30 евро- разстоянието е около 35 километра. Има разбира се и карти, не са месечни, зареждат се на съответните пунктове и с тях билетче от 1.10 ви излиза 75 цента горе долу. Цената на закупуването на картата е 1.80. Т.е. доста евтино. За да стигнете обаче до Марбея- на около 60км от Малага и най-скъпият(мисля) курорт в Испания-  Трябва да платите 5 евро билет, като имате възможност да минете по две линии- едната минава през Торемолинос, Беналмадена и Фуенхирола и продължава нататък, другата заобикаля трите градчета по околовръстното, с което спестявате около половин час път. Автобусите вече са за междуградски транспорт, също така удобни, чисти и с климатик.
   Другата възможност за превоз между Малага и Фуенхирола е така нареченото Ренфе. RENFE всъщност  е името на компанията обслужваща маршрута. Не знам дали е национален ЖП превозвач или само има много линии, за това не съм се интересувал досега. Та така нареченото РЕНФЕ между двата града е нещо средно между влак и метро. Няколко от станциите му се намират под земята, но в основната част от маршрута си се движи като обикновен влак. Вагоните му също са като тези на метрото, като имат врати от двете страни, отварящи се САМО от страната на спирката.  Тъй като вездесъщият климатик присъства и тук, вратите не се отварят сами- ако искаш да слезнеш или да се качиш просто натискаш зеленият бутон. През цялото време се разнася тиха и спокойна музика- обикновенно класическа, по-рядко джазова. Композициите минават на всеки половин час, като спокойно можеш да сверяваш часовника си с тях.  Вагоните са добре осветени, чисти естествено, макар че често могат да се видят захвърлени по земята вестници, въпреки, че до всяка врата има кошчета за боклук (не малките кошчета, които има в нашите влакове под масичките в купетата). Билетите са съвсем малко по-скъпи от тези на автобусите- с по около 10 цента. Маршрута отново е разделен на етапи (5?) и цената се определя от това през колко от тях минаваш. Двупосочен билет излиза по- евтино, но важи само през работната седмица, през събота, неделя и празниците цената на двупосочен билет няма намаление. Освен това билета важи само и единствено за съответният ден.
   Всъщност линиите са две, като и двете тръгват от Малага, едната стига до Фуенхирола, движейки се по брега, а другата навлиза на около 80 км навътре, стигайки до градчето Алора, където досега не съм ходил и нямам никаква напредстава защо. Трябва да наваксам този пропуск.

image
(снимката е свалена от нета)


Забравих да добавя- всички автобусни линии движещи се на изток от Малага се обслужват от междуградски автобуси, при които важи всичко казано до тук.
   Мисля, че това е почти всичко необходимо, което може да се каже за транспорта тук. Може би се получи малко сухо, но...вие ще прецените.


Тагове:   транспорт,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - браво! и тоя пост е хубав :)
02.12.2007 17:37
само дето е по-практичен :)
иначе как вика някой път лелката в ренфето, когато съобщава следващата спирка- малии :)
цитирай
2. rumyrayk - моите
02.12.2007 18:04
едноседмични впечатления са нищо пред твоите три години в Испания)
поздрави, войн:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinyt
Категория: Други
Прочетен: 735043
Постинги: 84
Коментари: 584
Гласове: 1936
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930