Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 00:46 - Gandia
Автор: voinyt Категория: Туризъм   
Прочетен: 14956 Коментари: 17 Гласове:
20

Последна промяна: 11.01.2011 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Преди няколко години, ѕ някъде, не помня вече, прекарах 5 месеца в Гандия, град, намиращ се на около 70км. от Валенсия. Докато бях там нямах постоянен достъп до интернет, нито портативен компютър, така че така и не писах, нито качих сними от там.
   Всъщност дори след като се върнах, нямах желание да пиша каквото и да е, защото не ми хареса особено. Т.е. изобщо не ми хареса. Но дори и тогава осъзнавах, че основната причинаа за това бяха множеството проблеми, които имах, докато живях и „работех” там.
   Затова реших да оставя времето да понамести тези ми спомени- и хубави, и лоши, преди да се наема да напиша каквото и да е за това градче.
   В действителност и сега ми е алко трудно, донякъде причината е във снимките, вярвайте ми, за 5 месеца, човек с мерак и свободно време може да нащрака страшно много снимки. ССлед внимателен подбор в избраната папка се събраха точно 100 снимки...Прекалено много, трябва да се съглася, а нямам намерение да пиша цели два постинга, поне не само за града, така че започваме да подбираме отново.

image

   Панорамата на един японски ресторант.
   Едно от първите неща, правещи впечатление, още преди да достигнете самият град, са сякаш безкрайните насаждение с портокали. Нявсякъде, накъдето обърнеш поглед и чак до хоризонта.
   Всъщност земеделието, в частност портокали и лимони, са основният поминък тук. Което го прави много примамлив за емигрантите. В действителност града е известен с това, че тук испанците са малцинство. За сметка на това само българите са над 25 хиляди, най- голямата българска общност в Испания, както и множество румънци и поляци. Мой колега се бъзикаше, че напоследък в Гандия няма много испански туристи...
   Честно казано самият град наистина си е грозноват, причината до голяма степен е в присъствието на толкова много емигранти, много от които не са от най- чистите, сградите са остарели и често неосвежавани.

image

   Лошо впечатление ми направиха и парковете, за разлика от тези в Малага, с които съм свикнал аз /колко бързо се свиква с хубавото, ех../, тукашните бяха само отъпкана земя. За мен това е доста грозно, пък и ми действа подтискащо.

image

   За сметка на това  тук има множество чешмички, помагащи да си утолите жаждата в големите жеги, нещо от което Малага и Торремолинос изпитват крещяща нужда. Единственият им недостатък е, че са конструирани предимно за деца, т.е. доста са ниски и трябва да се сгънете за да пиете. Аз направо си кляках, че по- удобно.

image

   Катерушките обаче бяха навсякъде, все така цветни и жизнерадостни, макар и да не бяха обезопасени, както е традиция в по- голямата част от Испания, т.е. с омекотяващи, гумирани плоскости на земята.
   Е, аз като бях малък площадките бяха покрити с циментови плочки, вярно, имаше доста натъртвания, някое друго счупване или спукан череп, но пък оживяхме.
   Всъщност града е разделен на 2 части- самият град и голям квартал, построен край плажа, намиращ се на около 5 км от града.

image

   Тук открих още нещо, което в Малага и Торремолинос го няма  /да не кажете, че само ги хваля нали/, а би трябвало да не е така. Велоалеи. Тази точно е по пътя свързващ плажа с града, но подобни има из почти целият град, както и на самата плажна улица. За мен това беше голямо удобство, защото побързах да се снабдя с колело, с което навъртях доста километри, обикаляйки навсякъде в радиус от +/- 50км.

image

   В квартала край плажа, нарича се
Grao de Gandia /ако паметта не ме подвежда, няма да и е първица/  улиците са доста широки, подсигурени с множество места за паркиране. Аз бях там в периода януари- май, така че туристи нямаше. Нямаше и много хотели, почти всички сгради са жилищни, със задължителен гараж под тях, както и много грозни...

image

   ...но и тук, както и в цяла южна Испания, почти всеки блок е снабден с басейн. За съжаление , рядко с озеленена площ около него. Печащи се на слънце по правило нямаше, но пък в този период там си е студеничко за плаж, така или иначе.

image

   Плажа и широк, с нелош пясък, но за съжаление страшно гол, няма ги красивите заведения /chiringuitos/, потънали в зеленина, които можете да откриете в Торремолинос.
   Може би ви омръзна постоянното споменаване на Торремолинос, но след като живеете толкова гоини на едно красиво място, автоматично започвате да сравнявате всичко останало с него, така че, моля ви, извинете този ми малък недостатък.

image

   Единственото нещо, на което погледа може да се спре, са тези тоалетни, които в Торремолинос ги няма, но не са и нужни- влизате в което и да е заведение и молите за ползвате тоалетната- никакъв проблем.

image

   Между другото тук е единственото място  Испания, където видях тази гениална, инжинерна мисъл- стълб по среата на улицата, дървен при това... Снимката съм я направил кофти и не се вижда, но отгоре минават електрически кабели. Мамка му, това не съм го виждал дори в България...
   С времето обаче човек свиква с града. Не,не става по красив, дори напротив, но пък започваш да откриваш някои дребни нещица, които радват окото.

image

   Тук, например, за пръв път видях цвят на бананова палма- страшно е красив.

image

   За пръв път видях и оранжева роза. В комбинация със сивият пейзаж наоколо окото е магнетично привлечено към нейната красота.

image

   Откриваш, че въпреки из парковете няма трева, можеш да я откриеш край фонтаните, на кръговите движения.

image

   Макар че, повечето бяха аранжирани красиво с разноцветен чакъл. А да- никъде другаде, дотогава, не бях виждал толкова много кръгови движения, по едно време направо ми се повдигаше от тях.

image

   Разхождайки се из града открих и този красив парк, до който живях в последствие.

image

   Може би единственият красив парк, който открих наоколо...

image

   ...потънал в зеленина...

image

   ...сенчести беседки...

image

   ...малки езерца и канали, по които почти винаги тече вода, като малки поточета..

image

image

   ...както и този пръстеновиден канал, пълен с невероятно красиви водни лилии.

image

   Централната улица също е широка /не и за шофьорите/...

image

...потънала в сянка, която при летните жеги си е доста приятна.

image

   Покрай нея можете да откриете някои красиви сгради, като тази таверна...

image

   ...местният театър /в Торремолинос няма, но пък Малага е на 15тина км/...

image

   ...както и тази сграда, която явно е собственост на един опт екипите, участващ в празника
“fallas” типичен за област Валенсия и за който ще ви разкажа по- нататък /може би/.

image

   Друга особеност е, че за пет месец а не видях нито един шарен гълъб. Всички, без изключение /които видях аз де/ бяха бели. Един българин, живеещ тук от 15 години /не беше излизал от Гандия/, надуто обясняваше на другите как в Испания всички гълъби били само бели. Не издържах и го направих за смях пред всички. Така и не се научих да си държа устата затворена.

image

   Можете, също така, да се разходите и разгледате местната, действаща, катедрала. Сега като се замисля не мога да си обясня, защо никога не влязах в нея
...

image
  
   ...както и тази красива църква, която беше в ремонт през цялото време, докато бях там.

image 
   Още нещо, което ми направи впечатлени. Освен контейнерите за разделно събиране на боклука, стандартни в цяла Испания, тук има и контейнери за стари дрехи. Стопанисвани са от общината, в съдружие с църквата, която после раздава на нуждаещите се събраните дрехи.   Говорех с един от местните отци, който ми сподели, че в тази насока имали доста проблеми, особено в началото /горе долу когато са се пръкнали първите секъндханд маазинчета у нас/, тогава идвали групи българи и румънци и отнасяли дрехите с големи чували /познайте докъде са стигали чувалите/.  За да се спре тази порочна практика в момента позволявали на човек да вземе само по 2/3 дрехи, за да са сигурни, че наистина отиват при нуждаещите се.
   А можете и да видите типичен пример за паркиране на кола в цяла Испания...

image

   В центъра можете да откриете тази скултурна група, вдигната тук в чест на италианската династия на Боржиите /не съм сигурен точно как се наричат на български, не си ги спомням много ясно от часовете по история/. Живели са доста време тук и когато са напуснали са подарили всичкото си недвижимо умищество на общината. Информацията ми не е 100% достоверна, преразказа ми я един нашенец. В последствие се опитах да питам няколко испанци по темата, но всеки ми повдигаше рамене. Не знаеха...

image

     В една от сградите, подарени на общината, се намира огромен вътрешен двор, с много красива градина...

image

   ...превърната в много красиво кафене.

image

   Тук трева също липсваше, но беше компенсирана от красивите дървета и бамбуци.

image

   Много тихо и приятно място. Единственият му недостатък е, че е притежание на общината, което ще рече че работи само от 10 до 14 и от 18 до към 23 часа...Баш в приятните, горещи следобедни часове е затворено.

image

   В дъното имапе изградена сцена, на която понякога имало празнични концерти, аз не можах да бъда свидетел на нито един, за съжаление.

image

   Още един плюс- близо до плажа има изградени барбекюта, на които може да иде всеки, когаот има желание. Недостатък е, че наблизо няма вода, хубаво е да си носите. Ако не- на километър има малко паркче с чешмичка.

image

   О да, само хубави спомени оттам.

image

   Просто красиво дръвче.
   Общо взето спомение ми от там са доста противоречиви. Наистина самият град не ми хареса, но имаше някои красиви ъгълчета за които си спомням и до сега. Пък и въпреки, че нямах почти никакви пари, нито пък приятели, времето прекарано там, въртейки педалите на колелото някак си ми хареса.

 

image

image

image

   Пък и красотата може да бъе открита почти навсякъде, дори при лошо време.

image

   А и тук видях сбъдната /за съжаление не от мен/ мечтата на моят живот. Добре де, една от всичките /снимката отгоре, за който не се е усетил/.  

image

image

   Не мисля че някога бих се върнал отново да живея в Гандия /ако имам избор, разбира се/, но може би бих отихъл отново за кратко там. Пък и да видя една девойка, с която се запознах твърде късно /няма да ви я покажа пък/...

image

   П.С.
   Хей, забравих да ви покажа снимка на любимото си площадче...

image
  
   ...обградено отвсякъде със сгради, далеч от всякакви улици, невероятно спокойно и тихо. А и кафето беше доста добро.
Та ако имате път нататък- приятно изкарване ви пожелавам.
   П.С.С. А нали се сещате за шрифта на кой да благодарите...


Тагове:   Испания,   Валенсия,   Valencia,   gandia,   span,   гандия,


Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mirachopi - хубави снимки
11.01.2011 01:05
Аз бях миналата седмица там,явно Торремолинос който споменаваш е страхотен,защото въпреки че от години посещавам Гандия я намирам доста сносна и красива.Може би я сравнявам с бг черноморието което като цяло е грозно,защото хората са го направили такова.Коментарите ти обаче са супер точни,и знаеш ли защо гълъбите са бели и то не само в Гандия,защото са ги купували да ги пускат по сватби после те остават в парковете където са пуснати,и стават все повече и повече..
цитирай
2. spass - Разходката, поднесена с прекрасно ...
11.01.2011 01:10
Разходката, поднесена с прекрасно чувство за хумор е така отморяваща и усмихваща!
Благодаря ти!
цитирай
3. анонимен - Да не ти се влиза
11.01.2011 02:32
в България!
От тебе би станало пътеписец.

поздрави и от други цивилизирани красоти
цитирай
4. анонимен - едно от много допълнения
11.01.2011 02:35
http://www.youtube.com/watch?v=E43zJZbim1U&feature=related
цитирай
5. bizcocho - :)
11.01.2011 05:18
Много топли привети от всички!
цитирай
6. cindy - Хубаво място:)
11.01.2011 09:54
Едва ли точно там ще попадна, но ми хареса да се поразходя виртуално.
Банановата палма вземи я извърти, че е май не е в правилната посока, съдейки по сградата зад нея :)
цитирай
7. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
11.01.2011 13:59
Mirachopi в сравнение с българското черноморие е по- добре, туй вярно. Но не забравяй, аз сам съм го обелязал, част от негативната ми оценка е причинена от сънродниците и проблемите, които ми създадоха там. Та мнението ми е субективно.

Ахаха, верно Синди, то от бързане да кача снощи снимките дори не съм обърнал внимание. Нали бара заваряше, пък ти сама знаеш колко време отива да качиш и наместиш толкоз снимки. Ама сега ще се погрижа.
цитирай
8. krotalka - Хубава виртуална разходка!
11.01.2011 17:24
В очакване на следващата съм.
цитирай
9. анонимен - toshoes
11.01.2011 21:33
наистина е много красиво каде ли е това. И аз да можвх да съм там щеше да е супер
цитирай
10. stoineff - готина разходка
22.01.2011 15:43
... надявам се скоро да отида на почивка на някое топло местенце..(и да не е в затвора)
цитирай
11. анонимен - Български чукундурин, bulgaros-ladrones!
13.07.2011 23:12
На българина най- хубаво му е в кочината! След, като сградите са били грозни и изоставени и миришело лошо от имигрантите защо си бил 5 месеца там и си се ползвал от трудовото и социално законодателство и придобивки на Испанската държава, предполагам не си бачкал на черно?!? В Гандия си е много хубаво и спретнато, това е чист и приветлив европейски град- нито един град в българия не прилича и никога не ще прилича на него. Тъпи български сиви говеда- знаете само да цапате и говорите отрицателни неща за хората, които са постигнали повече от вас и стоят интелектуално и духовно неизброимо над вас!
цитирай
12. анонимен - Ходи си на село!
13.07.2011 23:14
Автора е абсолютен селяндур!
цитирай
13. анонимен - SAMOTNIQT_VOIN
04.12.2011 13:38
Хахахаха, човек, живея в Испания от 7 години, така че не ми разправяй колко спретнат и красив град е Гандия, моля ти се.
А като те чета как ме намилаш, май самият ти си си за село. Знаеш къде е автогарата- действай.
цитирай
14. анонимен - http://gandia2012mm.weebly.com/
23.06.2012 09:12
Аз, също мисля , че Гандиа си е много хубаво местенце ! Дори снимките на "този пишман пътешественик,пишман работник", са пове4е от красноречиви ! За жалост наистина има много нелицеприятни 4ужденци , освен нас ! Пълно е ве4е с цигани румънци и българи, африканци бол, да не говорим за безбройните мороси , т.е. араби и подобни . Все пак беше всичко на мястото си докато не дойде тази невероятна криза .А, сега вси4ко е Гейм-Овър .
.... <a href="http://gandia2012mm.weebly.com" target="_blank"><img src="http://i1244.photobucket.com/albums/gg570/miramar67/myMuzik0.gif" border="0" alt="Българите са тъпаци"></a> ....
цитирай
15. анонимен - http://gandia2012mm.weebly.com
24.07.2012 03:17
<a href="http://gandia2012mm.weebly.com/index.html">Не го слушайте този.Тук си е много яко, и пари бол.Аз, ве4е съм на 50 000 ; пове4е не ми трябват.Майтапя се бе --само 100 имам, но докога ще изкарам с тях</a>
цитирай
16. uzunowa - впечатление от Гандия
30.06.2013 03:38
Oбръщам се към woinyt.Всичко което изпращате за Гандия е интересно ,но не е достоверно Явно сте били твърде разочарован, жалко ,че така сте видял нещата.Тази година посетих ГАНДИЯ април 2013 г-видях един чист ,малък град с хубави улици ,интересни магазинчета и кафета и чудесен плаж.Не сте снимали всичко от града а само това което на вас ви е направило впечатление.обещавам в недалечно бъдеще аз да пусна снимки от там на заведения,красиви места имам възможност да посещавам градчето,имам къде да отседна и ще бъда по точна. какво ми направи впечатление. Вярно е ,че има различни групи-араби,румънци,цигани,аржентинци, и какви ли не,но миналата година като бях в Париж беше ад от какви ли не емигранти. Наистина във всички големи европейски държави вече е пълно с какви ли не хора ,но и при нас в България вече става същото.Та за Гандия и там е така. Но как не си видял чистотата на това малко,китно курортно градче?Улиците ,без дупки, испанците спретнати и чисти и какви са нашите малки градчета, с дупките,кучетата,мръсотията,простащината,пияниците и простаците!А за реда при нас да не говорим!И тази информация ли даваш на хора които искат да отидат там за работа или на екскурзия-барбекюто,то май най интересно е било. Съжалявам ,не те упреквам ,но ми е болно защо ние българите ни е яд когато видим нещо по-хубаво от България,защо не се поучим от чистотата им,реда им ,отношенията им един към друг.Жалко и за този нашенец ЧУКУНДУРА-явно е точно такъв ,който реши да те смаже с обиди и простащини ,той сам себе си обижда и показва що за човек е.Пожелавам ти да посетиш град който ще харесаш и да живееш там където ти е най добре,но бих искала някой ден да посетиш пак гандия като турист и ще видиш ,че лошите неща са били свързани с проблемите които си имал.Не се сърди с поздрав към теб
цитирай
17. uzunowa - ПЪЛНИ ЛЪЖИ РАЗПРОСТРАНЯВА БЛОГЕРА
11.06.2014 02:52
ЗДРАВЕЙТЕ!ИЗМИНА 1 ГОДИНА ОТКАКТО ГНЕВНО ПРОЧЕТОХ ВПЕЧАТЛЕНИЯТА НА ,,ВОИНЪТ'' КАКТО СЕ Е НАРЕКЪЛ АВТОРА И ВЪЗМУТЕНА РАЗГЛЕДАХ СНИМКИТЕ МУ ОТ ГРАД ГАНДИЯ ОБЛАСТ ВАЛЕНСИЯ. ЗА ИНФОРМАЦИЯ НА ВСИЧКИ КОИТО СЛУЧАЙНО МОГАТ ДА ПОПАДНАТ НА НЕГОВИТЕ ПИСАНИЦИ ВИ ИЗЛАГАМ ИСТИНАТА ЗА ГРАД ГАНДИЯ. НЕ РАБОТЯ ТАМ НО ЗАКУПИХ АПАРТАМЕНТ ЗА ПАРИ КОЛКОТО СТРУВА В БЪЛГАРИЯ НЯКАКВА МИЗЕРНА ГАРСОНИЕРА В КАКВАТО СИГУРНО ЖИВЕЕ И АВТОРА.ЗАКУПИХ ГО ИМЕННО ЗАЩОТО МНОГО МИ ХАРЕСА ГРАДЪТ. ЧИСТОТА ,РАЗКОШНИ МАГАЗИНИ ,ЧУДЕСНИ СТОКИ,ПРИКАЗЕН ПЛАЖ С НАЙ- ГОЛЯМАТА ПЛАЖНА ИВИЦА В ОБЛАСТТА- С ЧУДЕСЕН, СИТЕН ПЯСЪК. Е НЯМА ЗАВЕДЕНИЯ С ЧАЛГА, КОЯТО СИГУРНО ХАРЕСВА ПИШЕЩИЯ ГЛУПОСТ СЛЕД ГЛУПОСТ!АКО ТРЪГНЕТЕ С РЕЙС(ЧИСТ ,КОНФОРТЕН ,НОВ- НЕ КАТО БЪЛГАРСКИТЕ УЖАСИИ) ОТ ЦЕНТЪРА НА ГРАДЧЕТО ,САМО ХОТЕЛСКАТА ЧАСТ ЩЕ ИЗМИНЕТЕ ЗА 20 -25 МИН.ПРЕЦЕНЕТЕ САМИ.НАЙ ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ КОЯТО СТОРИХМЕ Е ПОКУПКАТА НА АПАРТАМЕНТ ОТ 107КВ!! В ГРАД ГАНДИЯ. САМИ ПРЕЦЕНЕТЕ ЩО ЗА ГРАД Е ГАНДИЯ КАТО ГО РАЗГЛЕДАТЕ В ТЪРСАЧКИТЕ И СЕ РАЗХОДИТЕ ЧРЕЗ МАПСА(КАРТАТА) ЗНАЕТЕ КАК! ХОДИМ СЪС СЕМЕЙСТВОТО НИ ЧЕСТО И ТОВА СА НАЙ -ХУБАВИТЕ НИ ДНИ. КОЛИТЕ КОИТО ПОЛЗУВАМЕ ПОД НАЕМ СА МНОГО ЕВТИНИ И ИЗЛИЗА ПО ИКОНОМИЧНО ОТКОЛКОТО ДА ПОЛЗВАШ РЕЙС. НАШИ ПОЗНАТИ БЪЛГАРИ ЖИВЕЯТ ТАМ ВЕЧЕ 18 ГОДИНИ ТАМ СА РОДЕНИ ДЕЦАТА ИМ, ИМАТ БИЗНЕС НА НЯКОЛКО ФРОНТА,ЗАЩОТО И ДВАМАТА СА СЕ СКЪСАЛИ ОТ РАБОТА И СА РАБОТИЛИ КАКВО ЛИ НЕ, НО ВЕЧЕ ИМАТ И ЗАВЕДЕНИЕ БЛИЗО ДО ПЛАЖА НА 1 ИВИЦА.МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ БИХА ОСТАНАЛИ ТАМ АКО НЕ ИМ ХАРЕСВА. НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ОТ 1 НЕУДАЧНИК РАБОТИЛ КЪДЕ ЛИ НЕ И ВИДЯЛ ХУБАВОТО С ТИПИЧНА БЪЛГАРСКА ЗЛОБА ГО ХУЛИ.СИГУРНО КУРТОВО КОНАРЕ ИЛИ НЯКОЕ СЕЛО ОТКЪДЕТО Е МУ ПО ХАРЕСВА.НЕКА СИ СТОИ ТАМ НЕ ИСКАМ ДА ГО ОБИЖДАМ. НО НИЕ ИЗТЕГЛИХМЕ ЗАЕМ ВЕЧЕ СМЕ НА ФИНАЛА НА ПЛАЩАНЕТО МУ ПРОДАДОХМЕ И МАЛЪК НАШ ИМОТ И СМЕ ЩАСТЛИВИ ЧЕ НАПРАВИХМЕ ТАЗИ ИНВЕСТИЦИЯ. НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ ВЛЕЗТЕ В ИСПАНСКИТЕ САЙТОВЕ И РАЗГЛЕДАЙТЕ ЖИЛИЩАТА КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ В ГАНДИЯ ,АЛИКАНТЕ И ДР .НАПРАВЕТЕ ИНВЕСТИЦИЯТА НА ЖИВОТА СИ И НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ ГАРАНТИРАМ ВИ!!!!!!!.ИЗТРИВАМ БЛОГА МУ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: voinyt
Категория: Други
Прочетен: 735745
Постинги: 84
Коментари: 584
Гласове: 1936
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930